A szüret

Megosztás

A szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági, s egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban, a szőlőkben végzett más társadalmi munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén az ünneplés, táncos mulatság. Még ma is olyan eseménynek számít, amelyen rokonok, barátok, családtagok összejönnek, s a közös munka mellett szórakoznak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szüret általában zajkeltéssel indult, pisztolydurrogtatással, vagy riogatással. Ezt követően indulhatott a munka. A szedők görbe késsel, kacorral, vagy metszőollóval vágták le a fürt nyelét. Gyűjtőedénybe tették a fürtöket. Amikor az edény megtelt, a szedő kiáltott a puttonyosnak, aki a hátára vette az edényt, a puttonyt, begyűjtötte a szőlőt, s vitte a présházhoz. Préselés előtt összehúzták a szemeket, régen taposva, manapság darálóval. Ezután kezdődhetett a borkészítés.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szürethez, mint általában minden betakarító tevékenységhez, termékenységrítus (olyan szokás-cselekedet, amely elősegíti a több termést) is tartozik.  A szőlőtermesztéssel kapcsolatos szokások nagy része azonban nem konkrétan a szürethez, sokkal inkább a szőlő gondozásához kapcsolódott. Szüretkor megélénkült a szőlőhegy. A munkavégzés alatt is jellemző volt – közösségi munka lévén – a tréfálkozás, az éneklés, a hangoskodás. Utána azonban valódi ünneppé alakult a nap. A szüretelők a végzésnapon a hegyről levonulva szüreti koszorút vittek a vállukon. Ez a koszorú fém, vagy favázra aggatott szőlőfürtökből állt, amelyet búzával, vagy szalagokkal, esetleg borosüveggel díszítettek.  A szüret befejezését szüreti felvonulással és bállal ünnepelték meg. A szerepköröket (bíró, bíróné, csőszlányok, csőszlegények, kisbíró, táncmesterek) ma is beöltözött szereplők alakítják.  A menet érdekessége az úgynevezett bacchus figurája, ami egy botra, vagy hordóra ültetett, piros ruhás férfibábu volt. Alakja Bacchusszal, a görög mitológia boristenével ( másik nevén Dionüszosz) hozható kapcsolatba. A szüreti menet jellegzetes figurái a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatják a közönséget, de rajtuk kívül olyan beöltözött szereplők is jelen voltak, amilyen alakoskodók (jelmezbe bújt, szerepet játszó figura) általában a farsangi felvonulásokon szerepelnek. Ilyenek például a török, a szerecsen, a vándorárus, az úrfi, a cigány, a medvetáncoltató stb. figurája.  A bálokban a szüreti menet szereplői tovább viselték tisztségeiket. A csőszlányok és csőszlegények feladata például az volt, hogy a külön erre a célra felaggatott, vagy dekorációként használt szőlőfürtöket őrizzék. A bál folyamán ugyanis a résztvevők ezekről “lopkodtak”. Akit “lopáson” értek, azt “megbüntették”. Bírságot kellett fizetnie. Ezt a pénzt aztán a szervezők a bál rendezési költségeire fordította.  A szüreti mulatság általában reggelig is eltartott. A szőlő szedése közben sokat énekeltek, tréfálkoztak, hangoskodtak a szedők. A munka végeztével a hegyről lefelé menet, vagy a szüreti bálon is jellemző volt a nótaszó. A bálozók a táncok után, vagy azok szünetében daloltak. Jellegzetes szüreti nóta például:

1., Töltsd teli pajtás, poharad, poharad!

Míg ki nem ázik a fogad, a fogad.

Így jár, aki mindig bort iszik,

Míg a temetőbe nem viszik.

2., Eltemették az öreget, öreget,

Melléje tették az üveget, üveget.

Így jár, aki mindig bort iszik,

míg a temetőbe nem viszik!

Eger környéki bordalok:

Ha meghalok, majd elásnak…

 

Ha meghalok, majd elásnak,

Mi gondja lesz arra másnak.

Csak te kedves, el ne felejts

A síromra, sírom mellé szőlőt ültess!

 

Vigyetek a temetőbe,

Tegyetek az út szélére,

Hogy tudják meg az emberek,

itt nyugszik egy jó borivó magyar gyerek.

 

Este van már..

 

Este van már késő este,

Vincellérnek most van kedve,

Ha van kedve kössön maga,

Napszámosát engedje haza.

 

Este van már nincsen meleg,

forog a szerelemkerek,

Eged Jóska benne forog,

Takács Mari rámosolyog.

 

Pince, pince…

 

Pince, pince 13 sor pince,

Abba sétál egy szép barna menyecske.

Vállig érő, göndör haja, csepp szája,

ej de szeretnék véle menni a bálba.

 

5 literes korsó van a kezemben,

Barna legény mindig te jutsz eszembe,

A göndör hajad, rövidre van levágva,

Ej de szeretnék véled menni a bálba.

 

Ősszel érik….

 

Összel érik a fekete szőlő,

Összel házasodik a szeretőm.

Ha meg nem hív a lakodalmába,

Száradjon el vőlegény korára.

 

Leszedik a szőlőt nemsokára.

Árván marad a tőke utána.

Te is árván maradsz kisangyalom,

Mert már nékem el kell masíroznom.

 

Három hordó….

 

Három hordó borom van,

Mind a három csapon van,

olyan édes, mint a méz

Ki mit szeret arra néz.

 

Ej piros bor, piros bor,

Mindjárt rád kerül a sor.

Töltsed babám tetejig,

mind megiszom fenékig.

Egy icce bor nem árt meg,

Régi babám csókolj meg.

 

Hej vendégek, vendégek,

Már el is mehetnétek.

Mert félig van a hordó,

Nem éri be a lopó.

Képgaléria

Videó

Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*