Köszöntő

Megosztás

Kedves Vendégeink!

„Ez olyan szép, hogy filmre kellene venni!” – nyilatkozott elragadtatottan Kodály Zoltán a Kállai Kettősről 1926-ban. Arról a zenéről és táncról beszélt, ami Nagykálló múltjának és  jelenének elválaszthatatlan része lett, ezzel természetesen meghatározva a jövőjét is. Köszöntjük a jubileumi XXV. Kállai Kettős Néptáncfesztiválon. Nagykálló minden pillanata, hétköznapjai és ünnepei a város hagyományaiból építkeznek. A Kállai Kettős az itt élők számára az összetartozás, a ragaszkodás, az egymás iránti tisztelet tánca. Féltve őrizzük  motívumait, átéljük üzenetét. Ketten táncolják, de az évek során mi egyre többen és többen vagyunk az ország minden részéről és most már Európa szinte minden szegletéből is. Az
évek alatt a versengés bemutatókká alakult át, minden alkalommal újabb és újabb koreográfiákat, viseleteket, dallamokat tudunk egymásnak mutatni.

Nagy szükség van arra, hogy akik a táncot életformának tekintik, időnként találkozzanak, egymástól tanuljanak, egymás munkái nyomán fejlődjenek, építkezzenek. A tánc az élet teljessége: nemcsak meghatározott, jól koreografált lépések sokasága, nemcsak magával sodró zene, hanem maga az élet. Aki táncol fegyelmet, ügyességet és valahová tartozást is megtanul, és tudja, a táncban nem lehet hazudni, az ember igazi jelleme mutatkozik meg benne.

Így volt ez, mióta világ a világ. A ritmusra való mozgás egykor kommunikációs eszközként is szolgált. Vele lehetett elmondani az isteneknek az emberek érzéseit, és táncolva könnyebben juttatta egymás tudomására férfi és nő a szerelmet és a vágyat, és szinte mindent, amit szavakkal már nem lehetett. A tánc sosem volt öncélú, mi itt Nagykállóban tudjuk ezt. A Dél-Nyírség szívében szerencsére még sokan komolyan veszik, féltve őrzik és gondosan adják tovább a fiataloknak a hagyományokat. Ezért nem csoda, hogy a néptáncosok kíváncsiak egymásra és nemcsak a szűkebb pátriájuk táncosaival kívánnak megismerkedni, hanem igyekeznek bepillantást nyerni a nagyvilág kulturális örökségébe is. Idén is több magyar és külföldi csoport mutatja meg egymásnak és a nagyközönségnek, hogy saját vidékükön és országukban hogyan táncoltak az ősök, milyen viseleteket hordtak és milyen alkalmakkor perdültek táncra. A bemutatók mellett pedig attól válik a térség legnagyobb kulturális eseményévé, hogy közösen ismerkedhetünk meg a szüret hagyományaival, mialatt több ezer ember, – a város lakói, a vendégek, a táncosok és az érdeklődők – az egész várost egy nagy táncforgataggá varázsolják.

Perdüljenek táncra, vállalják azokat az érzéseiket, amit így ki tudnak fejezni, beszélgessenek, barátkozzanak, mert ezek a napok nálunk erről szólnak. Mi nagyon vártuk Önöket,  igyekeztünk olyan programokat szervezni, olyan körülményeket teremteni, hogy felejthetetlen három napot töltsenek velünk. Nekünk azért fontosak ezek a napok, mert bizonyíthatjuk, hogy az ország egyik legkeletibb városa is válhat központtá. A tánc, a népzene, a hagyománytisztelet központjává.

Érezzék jól magukat Nagykállóban. Ha idejük engedi, látogassanak el Harangodra, nézzék meg városunkat, ismerjék meg hagyományainkat, találjanak barátokat. Két év múlva pedig Nagykálló mindenkit visszavár….

Borsiné Sveda Anita
fesztiváligazgató

Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*