Kincső Néptáncegyüttes [Budapest]

Megosztás

Az együttes a Medgyessy Ferenc Általános Iskola néptánccsoportjából alakult, és épp az idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A kezdet teljes egészében Turcsánné Horváth Annamária, Anikó nevéhez fűződik, aki nagy bátorsággal vetette bele magát az együttesteremtő szolgálatba. Segítségei a kezdetekkor a szép emlékű Tóth Feri bácsi és Foltin Joli néni voltak. Már ebben az időszakban is szép eredményeket ért el Anikó a gyerekekkel: hazai, nemzetközi fesztiválokon és Erdélyben is vendégszerepeltek. Az ezt követő korszakot a Magyar Állami Népi Együttesből jövő pedagógusok határozták meg, és ez a kapcsolat a mai napig érvényes.

15 évig (1993-2008-ig) vezette a Kincsőt Ónodi Béla táncos, néptánc-pedagógus, aki Anikó segítségével megteremtette a szakmában elismert, felnőtt, amatőr együttest. 1998- ban csatlakozott Bélához Vatai Barbara táncos, néptánc-pedagógus, aki 2005-ig, első gyermeke születéséig művészeti asszisztens volt, majd őt követték művészeti és pedagógiai munkájukkal Dobos Beáta és Hudákné Farkas Sára. Koreográfusként Németh Ildikó- Szabó Szilárd, Furik Rita, Szappanos Tamás, és Kádár Ignác is részt vettek az együttes repertoárjának kialakításában. Nagyon sokat köszönhet a Kincső Néptáncegyüttes az Aelia Sasbina AMI-nak, (valamint igazgatójának, Kenessey László úrnak), melyhez kihelyezett néptánc-tagozataként 1992 óta csatlakozott, és a Medgyessy Ferenc Általános Iskolának, mely mindvégig otthont adott és ad a művészeti iskolának és az együttesnek is (itt Sipos Józsefnét az iskola korábbi igazgatónőjét kell megemlítenünk). Ezt az időszakot rengeteg hazai és külföldi fesztivál részvétel jellemzi, valamint 2003-ban Budapestért díjat kapott, és 2006-ban kiválóan minősült az együttes Ónodi Béla-Furik Rita: Átjárók című műsorával.

2008-ban a felnőtt együttes vezetését Galát Péter táncos vette át, és visszatért Baloghné Vatai Barbara is, valamint megkezdte munkáját Csiki Gergely, aki az együttes első „saját nevelésű” néptánc-pedagógusa. Az együttes elsőszámú tartóoszlopa, azóta is névadó-anyja, Turcsánné Anikó, aki töretlen hittel vezeti a Kincsőt. A Furik Ritához fűződő kapcsolat további koreográfiákkal erősödött, melynek gyümölcseként idén két csapat, az Ifjúkincső és a Kiskincső Együttes is szerepelhetett a Gyermek és az Ifjúsági Néptáncantológiákon. A 30 éves jubileumra nagyszabású ünnepségsorozat, dokumentumfilm készült, és Bús Balázs polgármester úrtól a Kincső Együttes átvehette idén az Óbuda Kultúrájáért Díjat.

A Kincső Néptáncegyüttes célja, hogy kis közösségeket teremtsen, azokat életképessé nevelje, valamint tegye ezt a magyar paraszti kultúra, azon belül a tánc, az ének, a szokásvilág, és a viselet minél hívebb életre hívásának segítségével.

Művészeti vezető:

Galát Péter

Zenei vezető:

Gombai Tamás

Képgaléria:

Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*