Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes [Budapest]

Megosztás

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a Rákospalota mellett folyó Szilas patakról kapta a nevét. Az együttes első tagjai olyan helybéli fiatalok közül kerültek ki, akik fontosnak tartották a helyi, palotai hagyományok megőrzését és továbbvitelét. A csoport eleinte csak jelentősebb helyi rendezvények alkalmával gyűlt össze, hogy egy-egy tánccal bemutatkozzon, a rendszeres próbák 1997-ben kezdődtek. Ettől kezdve az együttes elsődleges célja immár nemcsak a helyi hagyományok megőrzése, hanem az egyetemes magyar, az egész Kárpát-medence területét felölelő néptánckultúra elsajátítása, megőrzése és továbbadása lett.

Az eleinte mindössze 10-15 tagot számláló együttes jelenleg a gyermek, az ifjúsági, a felnőtt, illetve a hagyományőrző csoporttal együtt már közel 100 táncost számlál. Ezen felül számos olyan fiatal van, akik bár az aktív munkában már nem vesznek részt, a baráti társaságnak továbbra is részei maradtak, és családos emberként is részt vesznek az együttes által szervezett programok lebonyolításában.

2007 őszétől az együttes művészeti vezetője Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, akinek célja az együttes szakmai előmenetelének elősegítése, és hírnevének öregbítése a magyarországi amatőr néptáncmozgalomban. Munkáját Jávor Katalin néptáncpedagógus segíti, a Magyar Állami Népi Együttes női tánckarvezetői asszisztense.

A csoport szakmai fejlődését az elmúlt években több vendégkoreográfus is segítette.

Művészeti vezető:

Sikentáncz Szilveszter

Zenei vezetők:

Hetényi Milán, Boda Gellért

Képgaléria:

Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*