Nyírség Táncegyüttes

Megosztás

Az idei Kállai Kettős Néptáncfesztivál első napjának negyedik versenyzője a Nyírség Táncegyüttes volt.

Az együttes repertoárja hiteles képet ad a magyarság népművészetéről, a magyarok és más népcsoportok táncos karakteréről. Az „eredeti” táncok „egyszerű” színpadra állítása mellett az együttes alkotói újszerű komponálási formákkal is jelentkeznek. Repertoárjukban így megtalálhatók dramatikus, színházi jellegű produkciók, magyar népszokásokat feldolgozó koreográfiák valamint a régies tánckincset és zenét az újabb korszakok „modernebb” táncaival és zenéjével ötvöző alkotások. Gyűjtéseikkel és színpadi feldolgozásaikkal folyamatosan tartják ébren az érdeklődést a rendkívül gazdag és változatos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tánckincs iránt.

Az együttes rendszeres résztvevője a Kállai Kettős Néptáncfesztiválnak, a Zalai Kamaratánc Fesztiválnak, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának és a Néptáncantológiának. A fesztiválokon elért eredményei alapján többszörös Nívódíjas, Kiválóan Minősült Együttes.

Tagjaik között igen sokan szólistaként is bizonyították tehetségüket: Aranysarkantyús illetve Aranygyöngyös Táncos címmel rendelkeznek, többen az „Örökös” cím birtokosai, néhányan pedig a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetés tulajdonosai.

Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*