Szinvavölgyi Néptáncműhely

Megosztás

Október 5-én, délután három órakor folytatódott a XXVI. Kállai Kettős Néptáncfesztivál versenyprogramja. A szakmai bemutató és verseny harmadik, és egyben befejező szakasza a Szinvavölgyi Néptáncműhely műsorával indult.

A Miskolc városban működő Szinvavölgyi Táncegyüttest, illetve utánpótlás csoportjaival együtt a Szinvavölgyi Táncműhelyt a ,,Bükkalja Táncszínház” Alapítvány működteti.

Az együttes 1946-ban alakult, s azóta is a magyarországi néptáncos szakma kiemelkedő képviselője. Különlegessége, hogy bár fő profilja a magyar néptánc hagyományainak megőrzése, azonban az évek folyamán több táncszínházi produkció is az együttes repertoárjába került.

A Szinvavölgyi Táncegyüttes Miskolc város reprezentánsa, s mint ilyen, rendszeresen vesz részt rangos hazai, illetve nemzetközi fesztiválokon, versenyeken. Jelenleg a felnőtt együttes létszáma 44 fő, az utánpótlás bázis 200 fős. 1998-tól a táncműhely utánpótlását a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja.

2006-ban a Szinvavölgyi Táncegyüttes a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjban részesült az eddig végzett hagyományőrző tevékenységéért.

2007-ben az együttest Miskolc város Múzsa díjasává választották.

A műhely táncosai feladatuknak tekintik a magyarországi, a felvidéki és az erdélyi néptáncok hagyományhű ápolását, és a koreográfiák megtanulásán kívül a néptánc improvizáció magas szintű tolmácsolását. Előtérbe helyezik a magyar tánchagyomány megismerését és megismertetését, ami egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy fogékonnyá tegyen bárkit egy olyan művészeti ág élményvilága iránt, amely a zenével és a költészettel egyenrangú.

Az együttes 2010-ben és 2012-ben egy-egy nagy túrnén vett részt Mexikóban, az idén pedig Izraelben és Németországban képviselték Magyarországot és Miskolcot.

Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*