szureteltek-featured

Szüreteltek

Megosztás

Elérkeztünk a XXV. Kállai Kettős Néptáncfesztivál utolsó napjához. Délelőtt a szüret népszokását elevenítették fel a résztvevők.

A szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági és egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban a szőlőkben végzett más társadalmi munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén az ünneplés, táncos mulatság. Még ma is olyan eseménynek számít, amelyen rokonok, barátok, családtagok összejönnek, és a közös munka mellett szórakoznak.

„A Téka táborban is van egy olyan nap, amikor felelevenítünk egy népszokást. Emiatt gondoltuk úgy, hogy ezt a hagyományt a Kállai Kettős Néptáncfesztiválon is meghonosítjuk. Szeretnénk minél több táncost, városlakót és érdeklődőt bevonni a folyamatba és ezáltal közösen ápolni népi hagyományainkat. A fesztiválok alkalmával eddig a menettáncé volt a főszerep a rendezvény zárónapján. Azonban ez az többször meghiúsult a rossz időjárás miatt, így arra gondoltunk, hogy keresünk egy olyan programot, amit rossz idő esetén zárt helyen is meg tudunk tartani, és ezáltal tudunk valami pluszt nyújtani az érdeklődőknek. Ősz lévén ez az időszak a szüret ideje, így mi is ezt választottuk.
Van egy bandagazda, Gyönyörű Zsiga személyében, aki az egész szüretet levezényli. A résztvevők hordóban tapossák a szőlőt, préselik, mustot kóstolgatnak, van szüreti lutri, kádártáncosok mutatják be táncaikat és van minden egyéb, ami annak idején volt. Ebben nagy segítséget nyújt a Kállai Kettős Néptáncegyüttes és annak ifjúsági valamint gyermek csoportjai, illetve a csoport vezetői, Marinka Tibor és Marinka-Nagy Katalin néptáncpedagógusok.
A mai délelőttel szerettünk volna olyan hangulatot varázsolni, mint ami 100 évvel ezelőtt megszokott volt egy ilyen alkalmon.” – mondta el Borsiné Sveda Anita fesztiváligazgató.
Megosztás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*